HERLEZING

Het Stuk

Toneelstuk in 2 bedrijven - gespeeld in 1995
(50-jarig jubileum)

Auteur: Koert Klerk
Regie: Koert Klerk


"Het stuk"

Een idee is snel geboren, de uitvoering daarvan echter duurde 3 jaar. Tijdens het 50-jarig jubileum van Toneelvereniging Herleving zou het uitvoeren van een zelfgeschreven toneelstuk, centraal staan. We deden het immers eerder, weet u het nog, Oh, wat een beeld in 1985. Het onderwerp voor het toneelstuk was eigenlijk vrij snel bedacht. We hebben veel plezier en succes gehad met stukken als Jan Rap en zijn maat, Dwaasheid heeft haar eigen recht, met andere woorden toneelstukken waarin mensen die buiten de maatschappij staan een bepalende rol spelen. Daarnaast moest optimaal gebruik worden gemaakt van decor, techniek, licht, geluid en muziek. Totaal theater dus. Met deze gegevens als opdracht is het raamwerk ontstaan van het toneelstuk Het Stuk. Het raamwerk, werden karakters, werden bedrijven, werden scènes, werden rollen, teksten en liedjes.
Eind 1994 was het toneelstuk zo goed als geschreven, we speelden voorjaar 1995, de eenakter behorende bij Het Stuk. De liedjes waren gecomponeerd en met de muzikale arrangementen waren we reeds begonnen. Mei 1995 vond de presentatie van Het Stuk plaats en was tevens de eerste repetitie.
Juni 1995 werden opnames gemaakt voor een film. Het Stuk speelt in Westzaan, maar dat had net zo goed in iedere andere plaats kunnen zijn. Een groep buiten-staanders (ook geestelijk) wordt maar moeilijk geaccepteerd. Humor, drama, muziek, verrassende effecten, herkenbaarheid, kortom in dit toneelstuk vindt u veel terug. Het eindresultaat is bereikt met hard werken, de ervaring en de ambitie van de hele vereniging en wij zijn er trots op. Wij hopen en verwachten,
u ook.

Ontzettend veel kijk- en luisterplezier met "Het Stuk".
Koert Klerk

(Bron: Programmaboekje "50 Jaar Toneelvereniging Herleving Westzaan")

 

Rolverdeling ... "Het Stuk" (1995)

 


PERSONAGE:

Buurvrouw
Theo
Sylvia
Joop
Lyda
Andrea
Sam
Kees
Ria
Els
Thea
Bob
Piet
Victor
Voorzitter

SPELER:

Gerda Steenbergen
Erik Abbink
Marjan Harrewijnen
Dirk de Hart
Tineke Heermans
Marijke van Deursen
Jan Rink
Koert Klerk
Aukje May
Esther Vollenga
Margot Schut
Bob Romkes
Piet Zwikker
Danny Klerk
Martin van 't Veer

 


SLIDE SHOW 


RECENSIE...

 

NHD (November 1995)